Гастрит

Гастрит - запалення слизової оболонки шлунка

Гастритом називається запалення слизової оболонки шлунка. Це одне з найбільш частих захворювань шлунково-кишкового тракту, останнім часом отримує все більше і більше поширення.

Враховуючи те, що шлунок є ключовою ланкою в розщепленні їжі, що надходить в організм, зрозуміло, чому захворювання гастритом відбивається не тільки на всьому шлунково-кишковому тракті, але і на всіх без винятку системах організму, значно знижуючи якість життя пацієнта.

Причина гастриту

Довгий час вважалося, що основною причиною гастриту є погрішності в харчуванні і постійне психо-емоційне напруження. Однак австралійські вчені Робін Воррен і Баррі Маршалл в ході проведених досліджень, у тому числі і на собі, переконливо довели, що провідна роль у виникненні гастриту належить Helicobacter pylori.

Helicobacter pylori – це бактерія, що зуміла пристосуватися до високої кислотності, і живе в слизовій оболонці шлунка людини, будучи сусідами там як ні в чому ні бувало з залозами, що виділяють їдку соляну кислоту. Зараження відбувається від людини до людини, імовірно орально-оральним шляхом: через спільний посуд, зубні щітки, поцілунки і т.п. До відкриття Уоррена і Маршалла таке вважалося неможливим, передбачалося, що соляна кислота шлунка знищує абсолютно всі мікроорганізми. У 2005 році вчені отримали Нобелівську премію за своє відкриття, оскільки воно дозволило розробити ефективне лікування гастриту і виразки шлунка.

Тим не менш, грубі погрішності в харчуванні і схильність до стресів є тими необхідними умовами, які дозволяють Helicobacter pylori розмножитися і призвести до гастриту. В іншому випадку все зводиться лише до носія, при якому бактерія міститься в шлунку в невеликих кількостях, і до захворювання не призводить. Справа в тому, що Helicobacter pylori є однією з найпоширеніших бактерій в світі, нею заражені близько двох третин всього населення Землі, а поширеність гастриту хоч і висока, але все ж значно нижче.

Види гастриту

За характером перебігу розрізняють гострий гастрит та хронічний гастрит.

По виду запалення гастрит ділиться на наступні форми:

  • Ерозивний (геморагічний) гастрит, при якому утворюються кровоточать ерозії на слизовій оболонці шлунка;
  • Поверхневий гастрит, при якому в процес залучений тільки верхній шар слизової оболонки;
  • Атрофічний гастрит;
  • Гіпертрофічний гастрит;
  • Гастрит з підвищеною секрецією шлункового соку;
  • Гастрит зі зниженою секрецією шлункового соку.

Різним формам притаманні різні симптоми гастриту.

Симптоми гастриту

Гострий гастрит має раптовий початок. Зазвичай напад гастриту починається через 20-30 хвилин після вживання їжі, причому практично завжди їжі, важкої для шлунка: жирного, смаженого, копченого страви, прийому алкоголю, вживання продуктів швидкого харчування або просто переїдання.

Основний симптом нападу гастриту - тупий біль у верхній частині живота

Приступ гострого гастриту супроводжується інтенсивної тупим болем в епігастрії (Верхня частина живота, що знаходиться безпосередньо під грудиною), нудотою, здуттям живота, печія, відрижка та іншими диспептичними явищами. При відсутності лікування симптоми гастриту в гострій формі поступово стихають самі по собі, проте це не повинно вводити в оману, оскільки в цьому випадку майже завжди гострий гастрит переходить у хронічну форму.

Хронічний гастрит протікає хвилеподібно, з періодами ремісій і загострення. Під час ремісій симптоми гастриту або відсутні взагалі, або слабо виражені. У період загострення хронічний гастрит протікає так само, як гострий, хіба що самому пацієнту симптоми гастриту вже не в новинку. Симптоми гастриту в хронічній формі можуть бути менш інтенсивні, ніж симптоми гастриту в гострій формі, хоча приступ приступу ворожнечу.

Симптоми гастриту з підвищеною секрецією шлункового соку відрізняються тим, що для них характерні так звані голодні болі: біль виникає через 2-3 години після останнього прийому їжі, і вщухають після того, як пацієнт поїсть або прийме антацидний препарат. Симптоми гастриту із зниженою кислотністю, навпаки, проявляють себе «ситими» болями: біль виникає через 20-30 хвилин після їди, а то й відразу після прийняття їжі.

За відсутності лікування захворювання поступово прогресує, і деякі види хронічного гастриту можуть перероджуватися в рак шлунка (атрофічний гастрит), а деякі давати початок виразці шлунка (ерозивний гастрит).

Лікування гастриту

Ефективне лікування гастриту з урахуванням його етіології запропонували всі ті ж Робін Воррен і Баррі Маршалл, на собі довівши його дієвість. Основа лікування гастриту – курс антибіотикотерапії препаратами, до яких чутлива Helicobacter pylori (Баррі Маршалл застосовував для себе Метронідазол) і препарат, що містить солі вісмуту. Антибіотик знищує Helicobacter pylori, а солі вісмуту сприяють загоєнню утворилися дефектів слизової оболонки шлунка.

Додатково можуть бути призначені препарати, що знижують секрецію шлункового соку, знеболюючі та спазмолітики. Однак необхідно врахувати, що для лікування гастриту категорично не підходять нестероїдні протизапальні препарати, які так люблять призначати собі самі пацієнти, домагаючись знеболювання. Ці препарати (особливо Аспірин, Індометацин, Кетопрофен) самі по собі є чинником підвищеного ризику утворення гастриту, так як подразнюють слизову оболонку шлунка.

В період ремісії хронічного гастриту ефективно лікування гастриту із застосуванням мінеральних вод, для чого зазвичай пацієнтові призначають санаторно-курортне лікування.

Дієта при гастриті

Лікування гастриту – неефективно без дотримання дієти. Дієта при гастриті, особливо при гастриті хронічному, повинна стати способом життя, принаймні на період, поки не вдасться досягти стійкої ремісії, не уривається протягом одного-двох років.

Дієта - важливе доповнення лікування гастритуДієта при гастриті служить важливим доповненням лікування гастриту, і повинна включати в себе наступні правила:

  • Дотримання чіткого режиму харчування: чотирьох-п'яти разове харчування невеликими порціями, через однакові проміжки часу, в один і той же час дня;
  • Жорстке обмеження ряду продуктів: жирної, смаженої, гострої, солоної, пряної їжі, копченостей, їжі, приготовленої промисловим способом (за винятком дитячого харчування), фаст-фуду, спиртного, газованих напоїв, концентрованих фруктових соків, шоколаду, консервів, міцних кави, чаю;
  • Продукти вживаються термічно обробленими, але щадними способами: варінням, гасінням, запіканням, приготуванням на пару;
  • У період ремісії дієта при гастриті допускає вживання деякої кількості свіжих овочів та фруктів, виключаючи овочі з пекучим смаком. Бажано, щоб свіжі овочі та фрукти були або подрібнені в блендері, або натерті на тертці, або ретельно пережовувати;
  • Під час загострення хронічного гастриту або нападу гострого гастриту їжа повинна прийматися гомогенизированной, тобто однорідною, у вигляді пюре або негустий кашки.