БРУСНИЦЯ: лікування хвороб народними засобами – медична енциклопедія

БРУСНИЦЯ: лікування хвороб народними засобами - медична енциклопедія

Брусниця – Багаторічна вічнозелена напівчагарникова рослина висотою до 20-30 см. Листки дрібні, елліпсовіднимі форми, щільні, твердокожістие, блискучі, темно-зеленого кольору, зі злегка загорнутими краями. Квітки блідо-рожеві, зібрані в дрібні густі кисті по 10 – 20 штук, мають форму дзвіночків. Цвіте в травні-червні. В кінці серпня-вересні дозрівають яскраво-червоні кислуваті і приємні на смак ягоди.

У ягодах брусниці міститься цілий набір корисних біологічно активних речовин, Сахаров (9-12%), органічних кислот (яблучна, молочна, саліцилова, бензойна). Серед кислот особливе місце займає бензойна; Брусниця – хороший вітаміноносітель. В якості лікарської сировини використовують ягоди та листя. Ягоди збирають дозрілими восени, листя – навесні під час цвітіння (скорочення і червоне листя для лікування непридатні). Рослина володіє протицингового, протизапальною, що регулює сольовий обмін дією.

Увага! Свіжі ягоди брусниці та сік з неї протипоказані при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, а при хворобах нирок сік можна приймати тільки після консультації з лікарем.

Лікування народними засобами (брусниця):

Артрит
Залити 2 чайних ложки листя брусниці 1 склянкою води, кип'ятити 15 хвилин, остудити, процідити. Випити протягом дня невеликими ковтками. Можна застосовувати і настій листя брусниці 20 г сухого листя залити 1 склянкою окропу, настояти 20 хвилин, приймати по 1 столовій ложці 3-4 рази на день.

Висока температура
Вичавити сік з ягід брусниці і випити, розбавивши теплою кип'яченою водою.

Гастрит зі зниженою кислотністю, пронос
Корисні свіжі, квашені у воді, сушені, варені з цукром ягоди брусниці.

Гіпертонія, авітаміноз, кашель, пронос
Відібрати щільні ягоди брусниці. Половину ягід томити до м'якості в духовці, з другої половини вичавити сік. З ловлення ягід вичавити сік і змішати з соком зі свіжих ягід, підсолодити цукром або медом, додати горілку (1 столову ложку горілки на 1 л соку), ретельно розмішати і розлити по пляшках для зберігання. Приймати по 1/2 склянки 3 рази на день до їжі.

Головний біль, гіпертонія, грип, застуда
Розбавити 50 г соку брусниці 3/4 склянки охолодженої кип'яченої води, додати цукор або мед за смаком. Пити по 1/2 склянки 3-4 рази на день після їди.

Дизентерія, болі в шлунку, суглобний ревматизм
Залити 10 столових ложок ягід брусниці 0,5 л горілки, настояти один місяць, періодично струшуючи вміст, процідити, залишок віджати. Чим довше настоюються ягоди (навіть рік і більше), тим цінніше настоянка і тим сильніше вона діє. При дизентерії приймати по 1 чайній ложці настоянки 3-4 рази на день до їжі, при болях у шлунку – по 10 – 20 крапель на шматочок цукру (або запиваючи ковтком води), при хронічному ревматизмі – по 1 чайній ложці, запиваючи водою, 3 -4 рази на день протягом тривалого часу.

Дисбактеріоз
Додавати в чай ягоди брусниці у свіжому або сушеному вигляді. Такий чай рекомендується пити тим, хто тільки що пройшов курс лікування антибіотиками або приймає їх.

Жовчно-кам'яна хвороба
Взяти 3 столові ложки ягід і листя брусниці, 2 столові ложки подрібненої трави звіробою, 1 столову ложку череди трироздільної, залити 3 склянками киплячої води, наполягати, укутавши, 2 години, процідити. Приймати по 1 склянці дрібними ковтками 3 рази на день за 1 годину до їжі.

Запор
Замочити на ніч чисті і перебрані ягоди брусниці, вранці процідити. Брусничная вода, яку отримують від вимочування ягід брусниці, має проносну властивість, і в той же час в народній медицині вважається, що вона «жене» солітера.

Кашель
Для полегшення відділення мокроти корисно приймати всередину сироп брусничного соку з сиропом цукру або меду. Приймати треба досить часто по 1 столовій ложці. Під час лікування цим засобом корисно. Пити замість чаю і води відвар з полуниці.

Лейкоз
Є ягоди брусниці в будь-якому вигляді. Заварити 20 г сухого листя 1 склянкою окропу. Настоювати 1 годину. Процідити. Пити по 1/2 склянки 3 рази на день.

Недокрів'я, радіоактивне опромінення, цукровий діабет
1) Взяти 1 столову ложку ягід брусниці, залити 1 склянкою води, кип'ятити на повільному вогні 10 хвилин, настоювати під кришкою 1 годину. Пити по 1 склянці 2 рази на день після їди.
2) Подрібнені свіжі ягоди брусниці залити окропом у співвідношенні 1:10. Настоювати 30 хвилин, приймати по 1 склянці 3 рази в день.

Маткова кровотеча
Взяти 2 столові ложки брусничного листя, покласти в емальований посуд, залити 1 склянкою холодної води і помістити накіпящую водяну баню на 30 хвилин, після чого остудити, процідити, віджати. Приймати по 1/3-1/2 склянки 2-3 рази на день. Зберігати в холодному місці не більше 2 діб.

Сечокам'яна хвороба, коліт, гастрит
Облити 100 г ягід брусниці киплячою водою, а потім настоювати в 1 склянці охолодженої кип'яченої води 6:00. Пити по 1/2 склянки 4 рази на день перед їжею.

Подагра, остеохондроз, артрит, поліартрит
Залити 100 г брусничного листя 2,5 л крутого окропу, парити 2 години, процідити і додати 1 склянку горілки. Поставити на вогонь і томити 15 хвилин, не доводячи до кипіння. Приймати по 1/2 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їжі. Курс лікування – 6 місяців, а при поліартриті пити, поки не пропадуть опади в сечі.

Застуда
Залити 200 г ягід брусниці 1 л горілки, настояти 2 тижні, періодично струшуючи. Зберігати, не проціджуючи. При сильному охолодженні, щоб не захворіти, приймати по 2 столові ложки настоянки 1-2 рази на день.

Рак шлунка
Залити 1 столову ложку подрібненого листя брусниці 2 склянками гарячої води, кип'ятити в закритому емальованому посуді на киплячій водяній бані 15 хвилин, охолоджувати при кімнатній температурі 45 хвилин, процідити. Приймають по 1/4 склянки 3-4 рази на день до їжі.

Рак шкіри
З'їдати щодня по 1/2-1 склянці ягід брусниці 1-2 рази на день.

Ревматизм, порушення обміну речовин, подагра
1) В літній період є у великих кількостях свіжі ягоди брусниці, чорниці.
2) При суглобовому ревматизмі корисні сік або варення з ягід брусниці. Приймати по 5-6 столових ложок на день протягом 3-6 місяців.

Цукровий діабет
При діабеті благотворний вплив роблять свіжі ягоди брусниці.

Туберкульоз легень
Взяти 2 столові ложки листя брусниці, залити 1 склянкою окропу, настоювати протягом 30 хвилин на водяній бані, охолодити. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день.

Цинга, пронос
При цинзі або проносах рекомендується їсти брусничне варення.

Цистит, нефрит, набряки
1) Залити 1 столову ложку подрібненого листя брусниці однією склянкою окропу, наполягати або 1 год під кришкою, або 30 хвилин у термосі. Процідити. Приймати по 1/2 склянки 2 рази на день за 30 хвилин до їжі.
2) Залити 1 столову ложку сухого подрібненого листя брусниці 1 склянкою окропу; наполягати під кришкою 30 хвилин. Потім поставити на вогонь і кип'ятити 5 хвилин. Процідити. Приймати по 3 столові ложки 3 рази на день.

Енурез
1) При нічному нетриманні сечі вживати суміш з ягід і листя брусниці з додаванням 2 столових ложок трави звіробою. Цю суміш залити 3 склянками води. Поставити на вогонь і кип'ятити 10 хвилин. Отриманий відвар випити протягом дня, починаючи з 16 години.
2) При нічному нетриманні сечі у дітей: взяти 2 столові ложки суміші ягід і листя брусниці, заварити суміш 2 склянками окропу, настоювати 10 хвилин на слабкому вогні, охолодити, процідити. Половину отриманого настою дати дитині протягом дня в кілька прийомів, другу частину він вип'є перед сном.

Випадання волосся, лупа
Догляд за волоссям: приготувати відвар ягід брусниці, обполіскувати волосся після миття голови теплим відваром. Сприяє зменшенню свербіння шкіри голови і знищує лупу.

Сонячний опік
Гарний вплив на обпалені ділянки шкіри роблять компреси з розім'ятих плодів брусниці.

Стоматит, пародонтоз
Залити 10 г сухого листя брусниці 1 склянкою гарячої води, кип'ятити на водяній бані 30 хвилин, остудити, процідити, довести об'єм до початкового. Полоскати рот через кожні 2-3 години.

Джерело: zabolevaniya.ru